loading...

сряда, 1 февруари 2017 г.

Жители на столичните квартали "Младост" и "Дружба" излизат на общ протест


Протестиращите от столичните квартали „Младост“ и „Дружба“ 2 излизат на протест срещу застрояването в София. Протестът е насрочен за тази вечер от 18.00 часа до един от хипермаркетите на голяма търговска верига в "Дружба" 2, където заради строеж е блокирана пътека, водеща до квартала и спирките на градския транспорт.

Хората са принудени да обикалят около километър и рисково да пресичат бул. „Цветан Лазаров“, за да стигнат до „Дружба“ 1. Направена е подписка в подкрепа на искането за възстановяване на пешеходния достъп. Пътеката, която служи на жителите на квартала повече от 30 години е затворена в началото на декември миналата година от частно лице. Тя попада в негов имот, но никой от държавата и общината не е намерил за редно да защити обществения интерес и да бъде предвидена пътека за преминаване на пешеходците, съобщават от инициативния комитет. 

Това е пореден пети протест и единственото нещо, което се прави и което е в резултат на протестите, е нова пешеходна пътека, която обаче е доста далече, не е съобразена със светофара, със спирката на градския транспорт, с достъпа до голям хипермаркет в района и това не решава проблема, каза в „Преди всички“ д-р Николай Георгиев, който е един от протестиращите:

Общината е готова да измести половиния квартал, но да не се погрижи за обществения интерес и да намери начин да отвори тази пътека, която беше ползвана повече от 30 години. Не е нормално в 21 век да няма пешеходен достъп между два квартала. Ние сме изправени пред една своеобразна Китайска стена.

Исканията са да бъде направена промяна в плана, тази пътека да бъде предвидена наистина за пешеходен достъп и тя да бъде отчуждена, като за това да бъде компенсиран собственикът, каза още Георгиев.

Недоволството на живеещите в „Дружба“ 2 е подкрепено от протестиращите в квартал "Младост", въпреки че в „Младост“ проблемът е застрояването. Това обаче е проблем и на „Дружба“, където зелените площи постепенно започват да изчезват, каза Георгиев.

В близките дни инициаторите обмислят протест и пред сградата на Столична община.

Няма коментари :

Публикуване на коментар